"In Utrecht leven meer ratten dan mensen"

"In Utrecht leven meer ratten dan mensen"

Nils de Kruijff 

31-3-14 - 09:35  bron: AD/UNVolgens ongediertebestrijders leven er in Utrecht meer ratten dan er mensen wonen. Ze komen via gaten en scheuren ook de huizen binnen © AD.

UTRECHT Omwonenden van het Domplein klagen over een rattenplaag. Maar ook elders in Utrecht komen de dieren veel voor. Zoals in Overvecht, Kanaleneiland, Noordsepark en Majellapark. Oude rioolbuizen, afval en kieren zijn meestal de oorzaak.

De bestrijding vraagt volgens de gemeente steeds een andere aanpak. Vermoedelijk wonen er meer ratten dan mensen in de stad.


DOMPLEIN
Ratten zijn daar volgens Paul Baltus van stichting Domplein altijd al geweest. Dat ze zich nu manifesteren kan volgens hem komen door de aanleg van het ondergrondse museum DomUnder. Maar dat is niet de oorzaak van de aanwezigheid, denkt Baltus.

De bewoners denken van wel. Oude rioleringen moesten worden vervangen er is veel graafwerk verricht. Daardoor zijn ratten, die zich in de buizen verschuilen, gaan lopen. Ze duiken tot afgrijzen van de omwonenden nu op in de huizen. De bewoners willen dat de gemeente gaten en kieren laat dichtmaken, zodat de ratten lastiger de huizen in kunnen. Maar zo eenvoudig is het niet, zegt een woordvoerder van de gemeente. Donderdag praten gemeente en bewoners .

OVERVECHT/KANALENEILAND
Hier zorgen bewoners voor het rattenprobleem doordat ze voedsel achterlaten in parken en op straat. Moslims mogen vanwege hun geloof geen brood weggooien. Daarom werpen ze het op straat. Voor de vogels. Maar de ratten komen er ook op af. Na hardnekkige rattenplagen heeft de gemeente is samenwerking met de corporaties nu broodkliko's in de wijken neergezet. Dat is een aanvaardbare oplossing voor de islamitische bewoners en de ratten hebben minder vrij spel.

NOORDSEPARK/PIJLSWEERD
Omwonenden van het park hebben last van ratten in de kruipruimtes. Volgens corporatie Mitros komen de ratten af op het etensafval in het park en verplaatsen ze zich. De corporatie plaatste gifbakken en dichtte gaten in huizen. Maar Nico Kramp, coördinator plaagdierbestrijding bij de gemeente Utrecht, denkt dat kapotte aansluitingen van de regenpijpen op het riool en ingezakte rioolbuizen het probleem veroorzaken.

'Ratten kunnen via kapotte regenpijpaansluitingen en ingezakte buizen makkelijk onder de huizen komen en beschutting vinden. Zolang ze zo makkelijk onder de huizen kunnen komen, houd je het probleem.'

MAJELLAPARK
Hier zijn parkbezoekers die barbecueën de boosdoeners, zegt de gemeente. 'Niet vanwege religieuze motieven, maar uit gemakzucht laten ze etensresten achter en dat trekt ratten aan,' zegt woordvoerder Rabius. 'Daar wordt nu tegen opgetreden.' De ratten met gif bestrijden werkt hier niet, want dan worden ook andere dieren het slachtoffer. 'De oplossing ligt hier in gedragsverandering van de bezoekers.'

Ratten moeten we in de stad niet bestrijden met gif- of dieronvriendelijke vallen, vindt de Dierenbescherming Utrecht. 'Ratten horen bij de stadsfauna,' stelt Niels Dorland van de Dierenbescherming. 'Net als merels, kikkers en duiven.'

De dieren kunnen besmettelijke ziekten overbrengen zoals de ziekte van Weil. Ook kan hun geknaag voor kortsluiting zorgen in elektriciteitskabels. De Dierenbescherming hamert op preventie. 'Het doden van ratten zonder preventie is dweilen met de kraan open. Voor elke dode rat komen er minstens zo veel terug.'

Volgens Dorland gaat het bij rattenbestrijding om hygiëne, goed onderhoud en isolatie van huizen. Dieren zoals katten en vossen (op het platteland) moet je hun gang laten gaan.

Ervaringen met ProSekt

Wat klanten over ons zeggen:

De heer Pietersen uit Utrecht: snel geholpen, top ongediertebestrijder!
12 mei 15 Rotterdam Mario v Loon Bestrijder Mark van prosekt is bij me geweest voor het bestrijden van houtwormen. Is goed verlopen, hij denkt mee en is hulpvaardig. Zou hem zeker aanbevelen.
Rabobank Amsterdam Lisette: "ben al jarenlang tevreden klant bij ProSekt".