Brandharen eikenprocessierups nu overal aanwezig

Koud voorjaar

Het vroege voorjaar is één van de koudste van de afgelopen 20 jaar geweest. De ontwikkeling van epr is daardoor langzamer verlopen dan in voorgaande jaren.
In Limburg werden reeds op 19 mei rupsen in het vierde stadium gesignaleerd; aan de kust werden de eerste larven in het vierde stadium op 29 mei gesignaleerd. De VWA verwacht rupsen in de 4e, 5e en 6e stadium tot halverwege juli.

 

Niet meer spuiten

De VWA raadt bestrijding van epr door middel van bespuitingen met Bacillus thuringiensis (Bt) en andere preparaten vanaf nu af. Door de luchtondersteuning van de spuitapparatuur is er risico op vrijkomen van de brandharen van de rupsen in de lucht. Ook is de bladontplooiing van de eiken zo ver gevorderd, dat er geen goede bedekking van het bladoppervlak met het middel plaatsvindt. Tevens is de effectiviteit van de werking van Bt tegen rupsen van het 4e, 5e en 6e stadium minder.

Nesten kunnen nog wel worden geplukt of weggezogen.

Ervaringen met ProSekt

Wat klanten over ons zeggen:

De heer Pietersen uit Utrecht: snel geholpen, top ongediertebestrijder!
12 mei 15 Rotterdam Mario v Loon Bestrijder Mark van prosekt is bij me geweest voor het bestrijden van houtwormen. Is goed verlopen, hij denkt mee en is hulpvaardig. Zou hem zeker aanbevelen.
Rabobank Amsterdam Lisette: "ben al jarenlang tevreden klant bij ProSekt".