Muskusrat

De muskusrat wordt bij onze zuiderburen regelmatig gevangen en als delicatesse opgediend. Wat dat betreft kunnen ze nog even vooruit.

De muskusrat lijkt zich steeds sterker te ontwikkelen hetgeen voor ons land een ramp kan gaan worden. Hoe meer er gevangen worden hoe beter het is.

Jaar 

Aantal gevangen muskusratten 

1954 

 526 

2003 

 400.000 

2004 

 400.000 

2005 

 336.000 

2006 

 245.000 

2007 

 233.000 

Naast deze aantallen gevangen muskusratten zijn er ook nog vele die sterven als gevolg van giftig lokaas. Hoeveel dat er zijn is niet bekend, maar dat het werkelijk aantal gedode muskusratten uitgaat boven het hier vermelde aantal is duidelijk.

De muskusrat is namelijk een graver bij uitstek. Vooral bij oevers van watergangen en in dijken vindt men veel muskusratten. Hoe meer muskusratten er zijn hoe meer holen er gegraven worden, waardoor de dijken en waterscheidingen poreus en daardoor kwetsbaar worden. Mogelijk gevolg kan zijn het doorbreken van dijken en dus het onderlopen van laag gelegen land.

Leefomstandigheden

In heel Nederland komt de muskusrat voor. Alleen de Waddeneilanden zijn tot nu toe gespaard gebleven. Pas sinds het begin van de 20e eeuw is de muskusrat in Nederland. Speciaal voor de productie van bont is het diertje destijds ingevoerd. Doordat de kwaliteit van zijn pels echter te wensen overliet zijn de toen aanwezige dieren vrijgelaten en zijn ze verwilderd. Omdat ze van oorsprong niet in Nederland voorkwamen hebben ze ook weinig natuurlijke vijanden waardoor zij zich behoorlijk kunnen handhaven.

De nesten van de muskusrat bevinden zich in een sterk begroeide omgeving, zoals tussen riet en biezen. De voorkeur gaat uit naar de oevers van stilstaand water. In de oevers, dijken en dammen graaft de muskusrat gangenstelsels. Tegen de winter maakt hij vaak een winterhut in ondiep water. Zij leven van planten en knol- wortel- en graangewassen.

Uiterlijk

Een muskusrat heeft een gedrongen bouw en oren die bijna in de vacht verborgen zitten. Zijn pels is op de rug bruin tot grijs en op de buik lichter van kleur. Het dier kan 30 tot 40 cm lang worden, met een staart van ongeveer 20 centimeter. Jaarlijks hebben de muskusratten 3 nesten met ongeveer 5 jongen. Ze leven vermoedelijk 2 tot 3 jaar.

Muskusrat bestrijding

Voor muskusratten geldt een meldingsplicht. Zodra u een muskusrat heeft gezien dient u de plaats te melden bij uw provincie. Iedere provincie heeft een speciale coördinator muskusrattenbestrijding.

Ervaringen met ProSekt

Wat klanten over ons zeggen:

De heer Pietersen uit Utrecht: snel geholpen, top ongediertebestrijder!
12 mei 15 Rotterdam Mario v Loon Bestrijder Mark van prosekt is bij me geweest voor het bestrijden van houtwormen. Is goed verlopen, hij denkt mee en is hulpvaardig. Zou hem zeker aanbevelen.
Rabobank Amsterdam Lisette: "ben al jarenlang tevreden klant bij ProSekt".